Η θεωρία των Πάντων…!!
Written by Thnx Radio on January 29, 2015
Η εκπληκτική ανθρώπινη ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα μυαλά, που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, του Στίβεν Χόκινγκ, ξεδιπλώνεται στη βιογραφική αυτή ταινία, από τα φετινά φημολογούμενα μεγάλα οσκαρικά φαβορί, χάρη στην ερμηνεία του Έντι Ρέντμεϊν (Οι Άθλιοι) που τον υποδύεται.
Η ταινία βασίζεται σε υλικό από το βιβλίο της πρώην συζύγου του, Τζέιν Χόκινγκ (Φελίσιτι Τζόουνς), “Traveling to Infinity: My Life with Stephen Hawking”, σε σκηνοθεσία του ήδη βραβευμένου με Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ Man on Wire (2009), Τζέιμς Μαρς.
Στην ταινία, ακολουθούμε τον Στίβεν Χόκινγκ από το 1963, όπου σπουδάζει στο Κέιμπριτζ κι ερωτεύεται τη συμφοιτήτρια και μετέπειτα σύζυγό του Τζέιν Γουάιντ, μέχρι τη συνεχιζόμενη, από τα 21 του χρόνια έως και σήμερα, μάχη του, μετά τη διάγνωσή του με τη νόσο του κινητικού νευρώνα που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι, επιτρέποντάς του την επικοινωνία μόνο μέσω συσκευής ομιλίας.
Παράλληλα, παρακολουθούμε τις καινοτόμες και αιχμηρές απόψεις του Χόκινγκ για τη Φυσική και την πρωτοποριακή έρευνά του που προκάλεσε το θαυμασμό των καθηγητών του και που τελικά οδήγησε στην ρηξικέλευθη θεωρία του για το σύμπαν. Βλέπουμε και τη γεμάτη αγάπη, περίπλοκη σχέση του με τη γυναίκα που τον στήριξε σε όλα τα πρώτα δύσκολα χρόνια, προκειμένου εκείνος να συνεχίσει να ψάχνει τη μία και μοναδική αιτιολογική εξίσωση για το σύμπαν και το χρόνο.
Ο Χρόνος υπήρξε πάντα αγαπημένο θέμα του αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ, προκειμένου να προσδιορίσει την αρχή και το τέλος του σύμπαντος, καθώς και ό,τι συντελείται ενδιαμέσως. Μάλιστα, το θέμα του χρόνου άρχισε να τον αφορά και σε προσωπικό επίπεδο, όταν στα 21 του χρόνια, το 1963, διαγνώστηκε με τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα και του έδωσαν μόνο δύο χρόνια ζωής. Εκείνος, σε πείσμα όλων των προγνώσεων, ήθελε περισσότερο χρόνο ζωής, ακόμα κι αν αυτό συνεπαγόταν απώλεια ομιλίας και κίνησης.
Η πιο πολύτιμη σύντροφος του ήταν η γυναίκα του, Τζέιν Γουάιλντ, ένα πολύ δυνατό μυαλό, που αφοσιώθηκε στον Στίβεν και στην οικογένεια που δημιούργησαν.
Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, συνέχισε να αναζητά τα όρια της θεωρητικής φυσικής και σύντομα, το όνομά του εμφανιζόταν σε αναζητήσεις που εμπεριείχαν και εκείνο του Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Το ανανεωμένο βιβλίο του καθηγητή, “Σύντομη Ιστορία του Χρόνου”, έχει πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως…
Προσανατολισμένη στο συναίσθημα, «Η θεωρία των πάντων» μας δίνει μια εξίσωση που λύνεται με τη λέξη «αγάπη». Πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ…Καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου και μουσικής…Α’ γυναικείας ερμηνείας για τη Φελίσιτι Τζόουνς («Η αόρατη γυναίκα») που σηκώνει επάνω της την ταινία…Και Α’ αντρικής ερμηνείας, για τον Έντι Ρέντμεϊν (“Les Miserables”) που αποδίδει συγκλονιστικά, με το βλέμμα κυρίως, την σωματική κατάρρευση και τον θρίαμβο του μυαλού.
Δύο βρετανικές ιδιοφυίες είναι αντιμέτωπες φέτος στη μονομαχία για το βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Οι Στίβεν Χόκινγκ και Άλαν Τιούρινγκ (Έντι Ρέντμεϊν και Μπένεντικτ Κάμπερμπατς από «Παιχνίδι της μίμησης»).
Από την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους…!!