Παραδοσιακά γούρια για το Νέο Χρόνο !

Written by on January 1, 2015

Μυστικά καλοτυχίας για το σημερινό ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Από τα πιο ευοίωνα σύμβολα που θεωρούνται ότι ξορκίζουν την κακοδαιμονία και προσελκύουν την τύχη είναι το ρόδι, η κρεμμύδα, τα πέταλα, το τετράφυλλο τριφύλλι, το φλουρί της βασιλόπιτας

H Πρωτοχρονιά, η πρώτη μέρα του νέου χρόνου, συμβολίζει την αναγέννηση και την αρχή ενός νέου κύκλου ζωής. Τα ήθη και τα έθιμα που συνδέονται με την ημέρα αυτή έχουν τις ρίζες τους στο μακρινό παρελθόν. Στο κατώφλι της νέας χρονιάς, προληπτικοί και μη, επιθυμούν να προσελκύσουν τη θεά τύχη που θα τους εξασφαλίσει επιτυχίες για τον καινούργιο χρόνο. Για τον σκοπό αυτό επιστρατεύονται πολλαπλοί τρόποι, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη εύνοια της τύχης. Από τα πιο ευοίωνα σύμβολα που θεωρούνται ότι ξορκίζουν την κακοδαιμονία και προσελκύουν την τύχη είναι το ρόδι, η κρεμμύδα, τα πέταλα, το τετράφυλλο τριφύλλι, το φλουρί της βασιλόπιτας. Ποιος όμως είναι ο συμβολισμός τους και γιατί τα χρησιμοποιούμε την Πρωτοχρονιά;

Οι άνθρωποι ανέκαθεν αρέσκονταν σε δοξασίες και ιστορίες για τύχη και γούρια. Για τους βαθιά θρησκευόμενους, η τύχη είναι το προσωνύμιο του Θεού επί γης. Για τους ρεαλιστές δεν είναι τίποτα άλλο παρά άθροισμα συμπτώσεων, ενώ σύμφωνα με τους αγνωστικιστές μόνοι μας φτιάχνουμε την τύχη μας. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, προκαλέστε την τύχη σας και ακολουθήστε κάποιο από τα παραπάνω γούρια. Πού ξέρετε, μπορεί αυτή τη χρονιά η τύχη να σας χαμογελάσει και να σας κάνει να τη δείτε με άλλο μάτι.

rodiΤο ρόδι
«Χίλιοι μύριοι καλογέροι σ’ ένα ράσο τυλιγμένοι». Τι είναι; Το ρόδι. Το ρόδι, η ρόη δύναμις του σύμπαντος, από αρχαιοτάτων χρόνων, θεωρείτο σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας. Οι αρχαίοι Έλληνες, μάλιστα, πριν μπούνε στο νέο τους σπίτι φρόντιζαν πάντα να σπάνε ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού. Στις μέρες μας, με την αλλαγή του χρόνου, ο νοικοκύρης ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας του σπιτιού βγαίνει στην εξώπορτα και σπάει ένα ρόδι για το καλορίζικο και φροντίζει να κάνει ποδαρικό στο σπίτι με το δεξί. Άλλοι, αντί για το σπάσιμο του ροδιού, επιλέγουν να βάλουν στο σπίτι τους σε εμφανή θέση ένα διακοσμητικό γούρι.

Γούρι ΒασιλόπιτταΤο φλουρί
Η βασιλόπιτα είναι το πρώτο γλυκό της νέας χρονιάς και ο νοικοκύρης του σπιτιού κρύβει επιμελώς μέσα σ’ αυτήν ένα ασημένιο ή χρυσό φλουρί. Η παράδοση του φλουριού μάς πάει πίσω στο Βυζάντιο και συνεχίζει ακάθεκτη μέχρι τις μέρες μας. Σύμφωνα με το έθιμο, αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου, ο οικοδεσπότης κόβει τη βασιλόπιτα και δίνει κομμάτι σε κάθε μέλος της οικογένειας. Όποιο μέλος βρει στο κομμάτι του το φλουρί, θεωρείται ότι θα έχει ευτυχία και η νέα χρονιά θα του πάει καλά. Μάλιστα, υπάρχει η άποψη ότι το ασημένιο ή χρυσό χρώμα του φλουριού λειτουργεί ως αντιβασκάνιο. Για ορισμένους, το φλουρί της βασιλόπιτας έχει τέτοια σημασία που αν τύχει σε κάποιον από τους καλεσμένους και όχι στα μέλη της οικογένεια του σπιτιού, δεν διστάζουν να πληρώσουν τον τυχερό, ούτως ώστε η τύχη να παραμείνει εντός των τοίχων του σπιτιού.

γούρι κρεμμύδαΗ κρεμμύδα
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είθισται να κρεμάμε έξω από την εξώπορτα του σπιτιού μιαν αγριοκρεμμύδα. Το επιστημονικό όνομά της είναι Scilla Maritima. Ακόμα και αν τη βγάλεις απ’ τη γη και την κρεμάσεις, δεν παύει να βγάζει νέα φύλλα και άνθη. Ο λαός πιστεύει ότι αυτή τη μεγάλη ζωτική δύναμή της μπορεί να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα. Η κρεμμύδα από την άλλη είναι ένα φυτό το οποίο οι Αρχαίοι Έλλληνες το θεωρούσαν σύμβολο της αναγέννησης και της υγείας. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας συνηθίζεται να τοποθετείται μία κρεμμύδα έξω από το σπίτι την παραμονή του νέου έτους. Ανήμερα Πρωτοχρονιάς, ο πατέρας ή η μητέρα της οικογενείας χτυπάει με την κρεμμύδα τα κεφάλια των μελών της οικογένειας για να τα ξυπνήσει ώστε να πάνε στη Θέια Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου. Έπειτα την κρεμάνε σε κάποιο μέρος του σπιτιού για να έχουν καλή τύχη όλο το χρόνο.

κολονιεςΟι κολόνιες
Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο αλλά στην υπηρεσία των «τυχερών» της νέας χρονιάς συγκαταλέγονται και οι κολόνιες.Στην Κεφαλονιά, καθώς και στα υπόλοιπα Επτάνησα, το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι του νησιού γεμάτοι χαρά για τον ερχομό του νέου χρόνου, κατεβαίνουν στους δρόμους κρατώντας μπουκάλια με κολόνιες και ραίνουν ο ένας τον άλλον τραγουδώντας: “Ήρθαμε με ρόδα και με ανθούς να σας ειπούμε χρόνους πολλούς” και ευλογώντας έτσι τον ερχομό του νέου έτους, ευχόμενοι μακροζωία και ευρωστία.
Η ευχή που ανταλλάσσουν για τον χρόνο που φεύγει είναι: “Καλή Αποκοπή”, δηλαδή «με το καλό να αποχωριστούμε τον παλιό χρόνο».
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς η μπάντα του δήμου περνάει από όλα τα σπίτια και τραγουδάει καντάδες και κάλαντα: “Πάλιν ακούσατε άρχοντες πάλι να σας ειπούμε, ότι και αύριον εστί ανάγκη να χαρούμε και να πανηγυρίζουμε Περιτομήν Κυρίου, την εορτή του Μάκαρος Μεγάλου Βασιλείου”.

Το πέταλο
Το πέταλο του αλόγου είναι από τα πιο γνωστά σύμβολα ευτυχίας και προστασίας από τη βασκανία. Σύμφωνα με την παράδοση, το άλογο που το φόραγε είχε μαγικές ιδιότητες, το πέταλο έχει το σχήμα της ημισελήνου, που για πολλούς λαούς είναι αποκρυφιστικό σύμβολο και τέλος είναι σιδερένιο και κρύο, ιδιότητες που κρατούν σε απόσταση τις μάγισσες και τα μαγικά τους. Το πέταλο πράγματι φέρνει γούρι γιατί είναι σιδερένιο. Ο σίδηρος που συνδέεται με τον πλανήτη Άρη, διαθέτει πράγματι εξαιρετικές ιδιότητες. Είναι το μόνο μέταλλο που φέρνει γούρι σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά όχι παντού στον κόσμο. Έτσι, κατά τον Όμηρο, «οι πύλες της Κόλασης είναι σιδηρές». Οι Ρωμαίοι, όμως, δεν το είχαν σε μεγάλη υπόληψη, ακόμη και αν το χρησιμοποιούσαν, για να προστατέψουν τα παιδιά τους από το κακό μάτι.  Πολλοί υποστηρίζουν ότι το πέταλο αποδεικνύεται γούρι, αν το βρει κανείς τυχαία και έχει εφτά τρύπες: τέσσερεις στο ένα μέρος και τρεις στο άλλο. Το πέταλο, για να αποδώσει τις «τυχερές» του ιδιότητες, πρέπει να κρεμιέται πίσω από την πόρτα με το άνοιγμα προς τα πάνω.

γούρι 4φυλλο τρυφιλλιΤο τετράφυλλο τριφύλλι
Πόσα και πόσα παραμύθια δεν έχουν γραφτεί περιγράφοντας τις περιπέτειες των ηρώων για να βρουν το πολυπόθητο τετράφυλλο τριφύλλι. Κι αν νομίζετε ότι η ανεύρεση αυτού του τριφυλλιού είναι μια εύκολη υπόθεση, πλανάσθε πλάνην οικτράν. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, η Εύα, έχοντας εκπέσει από τον Παράδεισο μαζί με τον Αδάμ εξαιτίας του προπατορικού αμαρτήματος, παίρνει μαζί της το τετράφυλλο τριφύλλι. Από πολλούς θεωρείται ισχυρό ερωτικό φίλτρο, που στο διάβα του παρασύρει ακόμη και τον πιο δύσκολο ερωτικό στόχο. Τώρα, αν καταφέρετε να βρείτε ένα τετράφυλλο τριφύλλι με φυλλαράκια σε σχήμα καρδιάς, πραγματικά η τύχη σάς έχει χτυπήσει την πόρτα.

 

 

Πηγές: http://toperiodikomas.blogspot.gr/2013/12/blog-post_23.html , http://www.sigmalive.com/simerini/news/193611/ena-gouri-gia-to-kalo , xemandrios1.blogspot.gr/2011/12/blog-post_3372.html

 


Back to the website
BACK TO WEBSITE
Current track

Title

Artist

Background