Το να γράψεις το οτιδήποτε για έναν καλλιτέχνη του βεληνεκούς του Michael Jackson, είναι μάλλον τολμηρό…
Την ιστορία του, πάνω – κάτω, την ξέρουμε όλοι και είναι περιττό να αναλωθούμε εκτεταμμένα σε πληροφορίες βιογραφικού τύπου, ωστόσο θα κάνω μια πολύ σύντομη υπενθύμιση…
Γεννήθηκε στην Ιντιάνα τον Αύγουστο του 1958. Ξεκίνησε την καριέρα του πολύ μικρός, μέσα από το οικογενειακό γκρουπ “The Jackson 5”, (που μερικά χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε “The Jacksons”). Από τα 13 του άρχισε τις solo ηχογραφήσεις, αλλά τη solo του σταδιοδρομία την ξεκίνησε ουσιαστικά στα 21 του.
Μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους εμπορικά καλλιτέχνες στην ιστορία της μαύρης μουσικής και έναν από τους πιο επιτυχημένους σόλο καλλιτέχνες συνολικά στην ιστορία της μουσικής.
Οι ιδιαίτερες χορευτικές του κινήσεις, οι ταινίες μικρού μήκους και η ποπ εμφάνισή του, έχουν εμπνεύσει και επηρεάσει πολλούς σημερινούς τραγουδιστές, όπως οι Usher, Britney Spears, Beyoncé, Omarion και Justin Timberlake μεταξύ άλλων.
Τι να πρωτοπεις λοιπόν…
Ο Θάνατος του.
Στις 25 Ιουνίου του 2009, ο “βασιλιάς της ποπ” πέρασε στην αιωνιότητα, (αν και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τον τιτλοφόρησαν ως “βασιλιά της ποπ”).
Βρέθηκε αναίσθητος στην κατοικία που νοίκιαζε στο Λος Άντζελες. Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών του Λος Άντζελες έλαβε επείγουσα κλήση στις 12.22 π.μ., ενώ έφτασε στο σημείο τρία λεπτά αργότερα. Αναφέρθηκε ότι δεν ανέπνεε και εφαρμόστηκε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Οι προσπάθειες ανάνηψης συνεχίσθηκαν κατά τη μεταφορά του στο Ιατρικό Κέντρο Ronald Reagan του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες και για μία ώρα μετά την άφιξή του εκεί.
Η υγεία του Τζάκσον τον τελευταίο καιρό ήταν επιβαρυμένη και επίσης ήταν εθισμένος σε παυσίπονα φάρμακα.
Ο θάνατος του προκλήθηκε από οξεία δηλητηρίαση μετά τη λήψη ισχυρού αναισθητικού, ηρεμιστικού καθώς και άλλων φαρμάκων. Κηρύχθηκε νεκρός στις 2.26 π.μ. (τοπική ώρα).
Η είδηση του θανάτου του έκανε το γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά και προκάλεσε ραγδαία αύξηση της κυκλοφορίας στο Διαδίκτυο. Τα νούμερα εκείνης της ημέρας είναι εντυπωσιακά.
Η Google κράσαρε, το ίδιο και άλλες ιστοσελίδες. Ο κόσμος ήταν συγκλονισμένος. Ανταλλάχθηκαν πάνω από 100.000 μηνύματα (έρευνας δηλαδή) την ώρα. Το CNN ανακοίνωσε ότι η ιστοσελίδα του είχε πάνω από 20.000.000 προβολές την ώρα, από κόσμο που οδηγήθηκε εκεί ψάχνοντας για πληροφορίες για τον Μάικλ Τζάκσον, ενώ η ιστοσελίδα του ίδιου, άρχισε να δέχεται αιτήματα εγγραφής μέλους, με ρυθμό 20 αιτήματα το δευτερόλεπτο. Και βέβαια τα κανάλια, τα ίδια που τον διέσυραν, δεν έπαψαν στιγμή να προβάλουν ρεπορτάζ και εκπομπές με καλεσμένους για μέρες ολόκληρες.
Η κηδεία του “Βασιλιά της Ποπ” έγινε στις 07/07/2009, ημέρα Τετάρτη, στο κοιμητήριο του Φόρεστ Λόουν, ενώ η δημόσια επιμνημόσυνη τελετή πραγματοποιήθηκε 2 ώρες αργότερα στο Staples Center, γήπεδο της ομάδας μπάσκετ του Λος Άντζελες, την οποία παρακολούθησαν σχεδόν 3 δισεκατομμύρια τηλεθεατές απ’ όλο τον κόσμο.
Στις 7 Νοεμβρίου 2011 ο προσωπικός γιατρός του Τζάκσον, Κόνραντ Μάρεϊ, κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Σύμφωνα με την επίσημη απόφαση του δικαστηρίου καταδικάστηκε στο μέγιστο δυνατό, δηλαδή σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση.
Ο Michael Jackson και η καριέρα του στην μουσική.
Ο δίσκος Thriller, που κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου του 1982, κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σε πωλήσεις δίσκου στην ιστορία, και παραμένει έως σήμερα το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει 105 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, σύμφωνα με το Guinness World Records.
Έμεινε στην κορυφή του Billboard album chart για 37 εβδομάδες, κέρδισε 8 βραβεία Grammy και 7 τραγούδια του ανέβηκαν στο Τop#10. Εκτός από τα άλμπουμ του, ο Τζάκσον κατέχει επίσης 13 τραγούδια στα 100 δημοφιλέστερα τραγούδια του περιοδικού Billboard, συμπεριλαμβανόμενων των «Don’t Stop ‘Til You Get Enough», «Rock With You», «Billie Jean», και «Beat It» καθώς και επιπλέον τέσσερα τραγούδια με τους Jackson 5.
Έφυγε 6 χρόνια πριν… αλλά η μουσική του συνεχίζει να κατακλύζει τα ραδιοκύματα, οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες εξακολουθούν να του αποτύουν φόρο τιμής επιλέγοντας τραγούδια τους στις live εμφανίσεις τους, ενώ η δημοτικότητα του δεν έπεσε ποτέ!
Ο Τζάκσον ζωντάνεψε στη σκηνή με ένα τρόπο που ελάχιστοι έκαναν από τη σύγχρονη ψυχαγωγία. Ανήκε στους καλλιτέχνες που δεν διασκέδαζαν απλά να βρίσκονται στη σκηνή, την ποθούσαν τη σκηνή κι ένιωθαν ζωντανοί εκεί περισσότερο απ’οπουδήποτε αλλού. Κάτι μαγικό συμβαίνει στη σκηνή, όταν σβήνουν τα φώτα και περπατούν πάνω της αυτοί οι καλλιτέχνες και αυτό δεν διδάσκεται. Μπορεί βεβαίως να καλλιεργηθεί, αλλά ή γεννιέσαι με αυτό ή όχι.
Ο Τζάκσον ήταν προικισμένος με απίστευτα μεγάλα ταλέντα, αλλά ο ίδιος δεν επαναπαύτηκε ποτέ. Δούλευε πάνω στα χαρίσματά του ασταμάτητα. Μελέτησε τις χορευτικές φιγούρες του Τζιν Κέλυ, εξασκήθηκε στο τραγούδι και δούλεψε δοκιμάζοντας να βρει μέχρι ποιο σημείο μπορούσε να φτάσει η φωνή του.
Είναι εύκολο να ξεχάσεις πόσο περιπετειώδης υπήρξε μουσικά, γιατί τα ρίσκο που πήρε καθόρισαν το μονοπάτι για τους καλλιτέχνες που ακολούθησαν.
Όταν βγήκε το Beat It, η σκέψη του να υπήρχε ένα ροκ σόλο όπως του Βαν Άλεν σε ένα τραγούδι pop / R&B ήταν αδιανόητη και ο Τζάκσον αντιμετώπισε πολλή κριτική. Ακριβώς όπως όλοι οι πρωτοπόροι.
Ξεπέρασε τα μουσικά είδη αφήνοντάς τα χωρίς φόβο και αφοσιώθηκε στο να πάει τη μουσική μπροστά.
Η σκηνική του παρουσία και η χορευτική του ικανότητα ήταν τόσο εξωπραγματικές, που ήταν εύκολο να παρακάμψεις το πόσο καλός τραγουδιστής ήταν.
Θυμηθείτε το δάκρυ στη φωνή του στο She’s Out Of My Life, τη γεμάτη ελπίδα αποφασιστικότητα στο Man In The Mirror, την αχαλίνωτη χαρά στο The Way You Make Me Feel, την κραυγή στο Dirty Diana. Είχε έκταση , είχε συναίσθημα, είχε μουσική ευφυία και φαντασία.
Ο Μichael Jackson και ο χορός.
O Michael Jackson βασικά, ήταν ο άνθρωπος που έκανε τα βίντεο μόδα – και αναμφισβήτητα, ήταν αυτός που έκανε τον χορό ένα ουσιαστικό στοιχείο στην σύγχρονη ποπ μουσική. Οι κινήσεις του Τζάκσον έχουν γίνει πλέον πρότυπο. Τα περισσότερα “ινδάλματα” (και όχι μόνο στην Αμερική) παραδέχονται ότι έχουν επιρρεαστεί βαθειά από το στυλ του Μάικλ Τζάκσον.
Η προσφορά του στον χορό ήταν αυθεντική και εντυπωσιακή. Ήταν ένας καινοτόμος καλλιτέχνης, που πρώτα απ´όλα ήταν αυτοδίδακτος. Η φυσική του χάρη, η ευελιξία του, και ο εκπληκτικός ρυθμός του, συνέβαλαν στην δημιουργία του στυλ του. Οι συνεργάτες του τον αποκαλούσαν “σφουγγάρι”, ένα όνομα που αναφέρεται στην ικανότητα του να απορροφά ιδέες και τεχνικές από οπουδήπτε τις έβρισκε. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που κατατάσσεται ανάμεσα στους 10 καλύτερους χορευτές του 20ου αιώνα.
Οι 10 μεγαλύτεροι χορευτές του 20ου αι., σύμφωνα με τη φήμη τους, τη δημοτικότητά τους και την επιρροή τους, παγκοσμίως:
1. Rudolf Nureyev ~ 2.Mikhail Baryshnikov ~ 3.Fred Astaire & Ginger Rogers ~ 4.Joaquín Cortés ~ 5.Michael Jackson ~ 6.Sylvie Guillem ~ 7.Gene Kelly ~ 8.Josephine Baker ~ 9.Martha Graham ~ 10.Vaslav Nijinsky.
Ποτέ δεν ήταν τόσο εμφανής η συνεισφορά του και τόσο ισχυρά αντιληπτή η επιρροή του στον κόσμο του χορού για το ευρύ κοινό. Ωστόσο, δεν υπήρχε κανένας χορογράφος των τελευταίων 30 ετών που να μην γνώριζε τα επιτεύγματα του Τζάκσον. Ξαναέγραψε το αλφαβητάριο του χορού για όλους, από τα παιδιά σε διαγωνισμούς ταλέντων, μέχρι τα βασιλικά μπαλέτα της Ευρώπης.
Αν το κατεστημένο του χορού δεν αναφέρονταν στην επιρροή του, ήταν επειδή δεν υπήρχε κανένας λόγος. Τα χαρακτηριστικά του και οι κινήσεις του βρισκονταν παντού.
Ο Nijinsky και ο Nureyev, επίσης, πέθαναν νέοι. Και αυτοί ξεπέρασαν τα ανθρώπινα όρια του χορού, αλλά επέλεξαν να ερμηνεύουν χορογραφίες που έκαναν άλλοι γι᾽αυτούς.
Αντιθέτως, η τέχνη του Μάικλ Τζάκσον ήταν εκπληκτικά πρωτοποριακή. Κανένας δεν μπορούσε να χορέψει όπως αυτός, μέχρι να τους δέιξει εκείνος το πως, και ποτέ δεν ήταν τόσο καλοί όσο αυτός. Αυτό που συνέλαβε για τον χορό ανήκε απόλυτα στον 20ό αιώνα, αλλά έφτασε, παρασάγγας, σε ένα πολυδιάστατο επίπεδο, που δεν ανήκε, τουλάχιστον, στον συνήθη μέσο όρο.
Στο βιβλίο του Dancing the Dream, (Χορεύοντας το Ονειρο), ο Μάικλ γράφει για την τέχνη του με απλό τρόπο, αλλά ξεκάθαρα κρύβει μέσα στους στίχους του, τη φιλοσοφική και θεϊκή διάσταση της εσωτερικής βιωματικής εμπειρίας: ”Οταν χορεύω πολλές φορές έχω νοιώσει να με αγγίζει κάτι θείο. Αυτές τις ώρες νοιώθω ότι το πνεύμα ανυψώνεται και γίνεται ένα με ότι υπάρχει γύρω μου. Γίνομαι τα αστέρια και το φεγγάρι. Γίνομαι ο ο αγαπημένος και η αγάπη. Γίνομαι ο νικητής και ο νικημένος. Γίνομαι ο δάσκαλος και ο μαθητής. Γίνομαι ο τραγουδιστής και το τραγούδι. Γίνομαι ο γνώστης και η γνώση. Συνεχίζω να χορεύω και μετά, υπάρχει ο αέναος χορός της δημιουργίας. Ο δημιουργός και η δημιουργία συνενώνονται σε μία πληρότητα χαράς. Συνεχίζω να χορεύω, να χορεύω…να χορεύω, ώσπου μένει μόνο…ο χορός.”
Το Moonwalk …
To moonwalk, είναι ένας χορός που δεν γεννήθηκε ξαφνικά, μέσα σε μιά μέρα. Βασίστηκε σε μία τεχνική χορού, το backslide (γλύστρημα με την πλάτη προς τα πίσω), που οι ρίζες του είναι παλιές και ξεκινάνε από τις αρχές του αιώνα. Αλλά το moonwalk του Μάικλ Τζάκσον, είναι ένα κράμα επιρροών από γνωστούς και άγνωστους χορευτές, του 20ου αιώνα και ουσιαστικά, αποτελεί μία σύνθεση χορών που μελέτησε, προσωπικά ο Μάικλ Τζάκσον και είναι η χαρακτηριστική χορευτική κίνηση που φέρει, πλέον, τη σφραγίδα του.
Ο Μάικλ το πρωτοείδε σε πολύ μικρή ηλικία, να το χορεύουν μικρά παιδιά στους δρόμους του Χάρλεμ. Το moonwalk είναι διαφοροποιημένη χορευτική κίνηση, ένας συνδυασμός από backslide, floating, gliding and sliding και έχει μία πιο κυκλική κίνηση, που θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε “circle slide”, δηλαδή το “κυκλικό γλίστρημα”. Επίσης, έχει στοιχεία απο τήν μιμική κινηση του Μαρσέλ Μαρσο “Against the wind” (περπατώντας ενάντια στον άνεμο). Ο Μάικλ από παιδί μελέτησε τον γάλλο μάστερ της μιμικής Marcel Marceau, πηγαίνοντας σε παραστάσεις του – και ειδικά, την χαρακτηριστική χορευτική του κίνηση “Against the Wind” . Ο Τζάκσον εξυμνούσε τον Μαρσώ για την ικανότητα του να αψηφά τους νόμους της βαρύτητας.
“Υπήρχε ένας αλληλοθαυμασμός μεταξύ του Μάικλ Τζάκσον και του Μαρσέλ Μαρσώ, -είχε πει στο AFP, η Ἐλενα Σερρά, η οποία δούλεψε 20 χρόνια, κοντά στον βασιλιά της μιμικής, Μαρσέλ Μαρσώ- Ο Μαρσέλ Μαρσώ, ο γάλλος αστέρας και ιδιοφυία της παντομίμας, είχε επιρρεάσει εξαιρετικά τον Μάικλ, ειδικά στο Moonwalk. Υπήρχε αλληλοεκτίμηση μεταξύ τους και είχαν σκοπό να συνεργαστούν. Νομίζω ότι ο Μαρσώ είχε εντυπωσιαστεί από τον Μάικλ”.
Ο Μαρσώ είπε για τον Μάικλ: “Ο Michael Jackson είναι γεννημένος για την τέχνη της μιμικής, χάρισμα πού είχε και ο Charlie Chaplin, λόγω της ευκολίας του στην φυσική κίνηση, την ικανότητά του να αποσυνθέτει κινήσεις, αλλά και χάρη στην αντίληψή του”.
Ο ποπ σταρ παρουσίασε ανάποδα moonwalk, για πρώτη φορά στη σκηνή το 1983, στην παρουσίαση του Billie Jean, κατά την διάρκεια ενός τηλεοπτικού σώου. Το 1995, οι Jackson και Marceau κινηματογράφησαν ένα στιγμιότυπο, που κάνουν μαζί βασικές κινήσεις της μιμικής, αλλά το σχέδιο να συνεργαστούν, ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, “λόγω των προβλημάτων υγείας που είχε ο αμερικανός στάρ”, είχε πει η Σερρά.
The Angle move…Στις μύτες των ποδιών.
Είναι μία κίνηση που είδαμε για πρώτη φορά στο βίντεο του Billie Jean. Στηρίζεται στις μύτες των ποδιών, με κεκλιμένα γόνατα, γέρνοντας πίσω, ενώ η λεκάνη ωθείται μπροστά έτσι ώστε το σώμα του να σχηματίζει μία αμβλεία γωνία 137 μοιρών. Μία γραμμή από το κεφάλι μέχρι τον μηρό πριν από την κλίση των γονάτων του. Είναι απλό και διαρκεί για μιά στιγμή μόνο.
H γωνία και τα πόδια του Τζάκσον είναι σε μία θέση που είναι γνωστή στους χορευτές ως “forced arch“. Είνα μία θέση του ποδιού που φέρει βάρος, κατά την οποία ανασηκώνεται η πτέρνα, το γόνατο λυγίζει, και το μετατάρσιο (το μπροστινό μέρος του πέλματος) κάμπτεται. Είναι σαν να περπατάς στις μύτες των ποδιών με λυγισμένα γόνατα, που σημαίνει περπάτημα με τα πόδια σε “demi-plie” και “releve“ και αυτό μπορεί να προέρχεται από την πρώιμη δουλειά της πρωτοπόρου του σύγχρονου χορού Martha Graham . Ὀμως o Jackson έχει εμποτίσει την κίνηση αυτή με μία ελαφριά αισθαντικότητα, που ανήκει περισσότερο στον χορογράφο του Broadway Bob Fosse.
“Είναι το σημάδι ενός μεγάλου χορευτή, που οποιαδήποτε κίνηση, την κάνει να μοιάζει εντελώς δική του. Ακόμα και αν υπήρχε κάποια κίνηση που δεν την δημιούργησε ο ίδιος, ακόμα και αν δεν την έκανε για πρώτη φορά, την έκανε να φαίνεται καινούργια”, λέει η Ronni Favors, υπεύθυνη προβών του Αμερικάνικου Χοροθέατρου ‘Αλβιν ‘Εϊλι, από το 1977.
“Lean” και η ευρεσιτεχνία στο Smooth Criminal.
Το Lean, είναι μία κίνηση που πρωτοείδαμε στο βίντεο του Smooth Criminal, η οποία περιλαμβανόταν στην έκδοση τής ταινίας Moonwalker με πρωταγωνιστή τόν ίδιο. Η κίνηση αυτή έχει να κάνει με το νόμο της βαρύτητας και της αντιβαρύτητας και δίνει την ψευδαίσθηση της αιώρησης, αφού ο χορευτής γἐρνει αρκετά μπροστά και κάτω, χωρίς, όμως, να πέφτει.
Ουσιαστικά, μέσω του Lean (που σημαίνει επικλίνω/στηρίζομαι σε κάτι), ο χορευτής εμφανίζεται σαν να στηρίζεται σε ένα “αόρατο όρθιο ραβδί” , σχηματίζοντας έτσι μία οξεία γωνία με το έδαφος. Είναι κάτι σαν ένα σύστημα μίας δράσης, που τροποποιεί το βαρυτικό πεδίο και δίνει την ψευδαίσθηση της αιώρησης.
Αυτήν την κίνηση ο Μάικλ Τζάκσον ονόμασε Lean και τήν ενέταξε αποκλειστικά στην χορογραφία του τραγουδιού Smooth Criminal, όχι μόνο στο βίντεο κλιπ, αλλά και στην παρουσίαση του στίς ζωντανές εμφανίσεις.
Το Lean ήταν μία καινοτομία που συνέλαβε ο Τζάκσον για καλλιτεχνικούς σκοπούς…Ήθελε να εμπλουτίσει τη χορογραφία του μέ μία στάση η οποία θα λειτουργούσε ως οπτικό εφέ.
“Η ιδέα είναι να πάς ένα βήμα μπροστά, να καινοτομείς, αλλοιώς γιατί να το κάνω; Δεν θέλω να είμαι μία ακόμα κονσέρβα στην γραμμή της παραγωγής, θέλω να δημιουργώ”, είχε δηλώσει ο σπουδαίος καλλιτέχνης.
Το σχέδιο στο παπούτσι…
Πέτυχε αυτή την ψευδαίσθηση της αιώρησης, αυτό το μοναδικό οπτικό εφέ, σχεδιάζοντας μία σχισμή στην φτέρνα του παπουτσιού, με μαθηματική ακρίβεια…Η σχισμή αυτή μπορούσε να συνδέεται με ένα μέρος που σκάλωνε (ένα καρφί στο δάπεδο) και να στερεώνεται, ώστε μετά, να μπορεί ο χορευτής να ανασηκωθεί και να αποσυνδεθεί, γλιστρώντας ελαφρώς προς τα πίσω.
Οι χορευτές, για τις ανάγκες μίας περφόρμανς, μπορούν να επικλίνουν μπροστά απο το κέντρο της βαρύτητας μέσα από τα ειδικά κατασκευασμένα παπουτσια, τα οποία σκαλώνουν έτσι ώστε να επιτρέπουν στον καλλιτέχνη να γέρνει μπροστά, σχηματίζοντας οξεία γωνία σε σχέση με το δάπεδο της σκηνής, ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση της αντίστασης στην βαρύτητα.
To Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας…
Tην εφεύρεση του Lean, η οποία αποτελεί ένα είδος μηχανικού συστήματος, κατέθεσε ο Μάικλ Τζάκσον στις 22 Οκτωβρίου του 1993, στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ, και ονομάζεται “Μέθοδος δημιουργίας ψευδαίσθησης της αντιβαρύτητας” και έχει κατοχυρωθεί στο όνομα του, με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (ΗΠΑ 5255452)
Μία καλλιτεχνική εξήγηση της σχέσης μεταξύ της ιστορίας του Smooth Criminal και της χορευτικής αυτής κίνησης, είναι ότι μέσα από τον χορό του, ο Μάικλ Τζάκσον προσπαθεί να μυήσει τους ανθρώπους του υποκόσμου, στο καλό, και να τους εναρμονίσει με τον ανώτερο εαυτό τους, Ἐτσι το lean, προφανώς, να συμβολίζει ότι αντιστέκεται στο “βάρος” του κατώτερου εαυτού. Τα υλικά αγαθά, η εκμετάλευση, και το πάθος για το χρήμα είναι αυτά που τραβάνε τον άνθρωπο προς τα κάτω, και ίσως η (υποθετική) αντιβαρύτητα να σημαίνει ότι ο άνθρωπος μπορεί να απωθήσει την ύλη, και να ενωθεί με τον ανώτερο εαυτό.
Black or White ~ Ο Χορός του Μαύρου Πάνθηρα και τα σύμβολα : Μία κραυγή ελευθερίας.
Στο 13λεπτο βίντεο κλιπ, το θέατρο και ο κινηματογράφος, με την χρήση τεχνολογικών μέσων, ενώθηκαν σε ένα ισορροπημένο σύνολο που έκφρασε κοινωνική διαμαρτυρία, ακόμα και ενάντια στο ίδιο το Χόλυγουντ, αφού «εκείνοι που θα διευθύνουν τον κινηματογράφο (και την τηλεόραση), θα διευθύνουν την ιδεολογία των μαζών».
Για τον Τζάκσον ο «κίνδυνος ενός κινηματογράφου εξαρτημένου από μια βιομηχανία που υπακούει στους νόμους της προπαγάνδας και της αγοράς» ήταν μία ασφυκτική κατάσταση, αλλά και ένα μεγάλο μέσον.
Mέσα από την πολυσύνθετη τέχνη του, ο παγκόσμιος καλλιτέχνης και ένας από τους πιο διάσημους ανθρώπους του πλανήτη, μετέφερε με ακραίο τρόπο για ποπ καλλιτέχνη, ένα ισχυρό αντιρατσιστικό μήνυμα και αυτό φάνηκε στο ότι η πρώτη προβολή του Black or White είχε 500 εκ. θεατές, παγκοσμίως.
Στις 17 Νοεμβρίου 1991 το βίντεο για το τραγούδι Black or White μεταδόθηκε συγχρόνως από τα τηλεοπτικά δίκτυα MTV, BET, VH1, και Fox και έδωσε σε αυτά τα κανάλια τα υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης.
Ο Τζάκσον δεν ήθελε να δημιουργήσει μία σκηνή κλειστή προς το αμύητο κοινό, χωρίς να ενδιαφέρεται για την εμπορικότητα και την αποδοχή του ευρύτερου κοινού. Αντίθετα, ήθελε να μυήσει το ευρύ κοινό στην «μαγεία» και την επαναστατικότητα της τέχνης που εκφράζει την πραγματικότητα έτσι όπως είναι, αλλά, παράλληλα, μέσα από τους συμβολισμούς, αποκάλυπτε τα συναισθήματά για τον κόσμο και τα προβλήματά του.
Ως καλλιτέχνης που απευθυνόταν σε όλον τον πλανήτη, ήθελε να προβληματίσει και να επιρρεάσει. Το κατάφερε, αλλά το πλήρωσε αφού η αληθινή τέχνη που ασκεί κριτική διώκεται.
Πόσο τυχαίο είναι άραγε, ότι το πρώτο σκανδαλο περί παιδεραστίας βγήκε στη δημοσιότητα εκείνη την περίοδο; Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά το σκάνδαλο του 1993, ο Τζάκσον δεν έδωσε ποτέ ξανά συναυλίες στις ΗΠΑ.