7 μαθήματα Ζωής απο τον “Θάνατο”

Written by on January 15, 2015

Με αφορμή ένα άρθρο που διάβασα από την παιδίατρο – συγγράφεα Σμίτα Μαλότρα (Smita Mahlotra), στο οποίο περιγράφει την επαφή της στο νοσοκομείο με άτομα που έφυγαν απο αυτή την ζωή, θέλω να σας μεταφέρω τα 7 μαθήματα ζωής που έλαβε η Smita στην πορεία των ετών.

Μάθημα Νο1.: Ποτέ μην ξεχνάς όλα όσα σου έχουν δοθεί στην ζωή

Γράφει η Σμίτα: “Δεν θα ξεχάσω ποτέ μία μέρα που μια ασθενής μου είπε ότι ευχόταν να είμαι εγώ, γιατί μπορούσα να φύγω από το νοσοκομείο ενώ εκείνη δεν μπορούσε. Αυτές οι λέξεις θα με ακολουθούν πάντα.” Σχεδόν καθημερινά θεωρούμε την ζωής μας δεδομένη. Είμαστε απορροφημένοι με όλα όσα πρέπει να φέρουμε εις πέρας, τα ονομάζουμε υποχρεώσεις και γίνονται ο καθημερινός στόχος της ζωής μας. Επίσης, σπάνια είμαστε ικανοποιημένοι με ότι έχουμε (οικογένεια, φίλους, υγεία), τακτικά παραπονιόμαστε για αυτά που δεν είναι όπως τα θέλουμε και πολλές φορές επιθυμούμε ακόμα περισσότερα. Και μόνο όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με την συνθήκη να χάσουμε την ζωή μας ή την ζωή κάποιου αγαπημένου μας, φτάνουμε να συνειδητοποιήσουμε τι “μετράει” περισσότερο και πως αλλιώς θα μπορουσαμε να έχουμε πράξει. Απορώ, γιατί ο άνθρωπος φτάνει να αναγνωρίσει ό,τι έχει μόνο όταν αντιμετωπίζει τον φόβο της απώλειας??

Μάθημα Νο2.: Το σημαντικότερο απόκτημα στην ζωή, κρύβεται στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους

Μας λέει η Σμίτα:“Τα μόνα πράγματα που φέρνει κάποιος στο νοσοκομείο είναι η αγάπη και η υποστήριξη των συγγενών και φίλων… Δεν φέρνουν τα μεγάλα τους σπίτια, το ακριβό τους αμάξι ή ακόμα τα φανταχτερά τους ρούχα…”.  Αυτό που πρέπει να γωρίζουμε είναι ότι δεν είμαστε μόνοι  μας στην ζωή. Υπάρχουμε για να δίνουμε στήριξη, αποδοχή, αγάπη και για να μπορούμε να λαμβάνουμε την στήριξη, την αποδοχή, την αγάπη και την ελπίδα μέσα από τις καρδιές των άλλων. Κάποια στιγμή, πρίν φτάσουμε στο τέλος, πρέπει να θυμηθούμε ότι αδικήσαμε, ότι πονέσαμε, ότι ο εγωισμός μας δεν μας άφησε να πούμε συγνώμη, ότι ήμασταν δειλοί για να υπερασπιστούμε την ζωή μας, ότι τυφλωθήκαμε απο την φιλοδοξία μας και να βρούμε την δύναμη να πράξουμε τώρα ! Σήμερα επιλέγουμε την ζωή που θέλουμε να ζήσουμε.

Μάθημα Νο3.: Γίνε συλλέκτης στιγμών και όχι συλλέκτης αντικειμένων

 “Για έναν ασθενή σε νοσοκομείο, κάθε στιγμή είναι πολύτιμη. Οι άνθρωποι εκτιμούν βαθειά τις στιγμές που περνάνε γελώντας μεταξύ τους ή ακόμα βλέποντας τηλεόραση.” Αντίθετα, δείτε πως κυλά καθημερινά η ζωή μας, πόσες φορές δεν δίνουμε σημασία στις απλές συνήθειες επαφής, πόσες φορές δεν εισπνέουμε τις μυρωδιές της ζωής, πόσες μοναδικές στιγμές αφήνουμε να περάσουν απαρατήρητες, πόσο λίγο χρόνο αφιερώνουμε στους αγαπημένους μας, γιατί σχεδόν πάντα υπάρχει μια “υποχρέωση” που είναι πιο σημαντική. Κάθε στιγμή είναι μοναδική! Κάθε στιγμή είναι ανεπανάληπτη. Σταθείτε ως παρατηρητής της στιγμής, δέστε την εικόνα και φυλάξτε την στην μνήμη σας. Αυτές οι εικόνες μας συντροφεύουν και βάση αυτών χτίζουμε και τις επόμενες.

Μάθημα Νο4.: Μην αγχώνεσαι για την αναγνώριση

“Τη επόμενη φορά που θα αγχωθείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς, σκεφτείτε ότι είναι η τελευταία μέσα σας στην γη. Θα έχει τότε νόημα ?”
Ασχολούμαστε με το τί σκέφτονται οι άλλοι για εμάς, όταν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Πράττουμε βάση των σκέψεων και των επιθυμιών των άλλων, όταν δεν γνωρίζουμε τον εαυτό μας και πιστεύουμε ότι οι άλλοι γνωρίζουν καλύτερα για εμάς. Θέλουμε να είμαστε αποδεκτοί γιατί φοβόμαστε να αναγνωρίζουμε την διαφορετικότητά μας. Όμως, αν δεν βρούμε την δύναμη να είμαστε ο εαυτός μας, όποιο και αν είναι το ρίσκο, τότε θα καταλήξουμε να είμαστε μόνοι ανάμεσα σε πολλούς όμοιους μοναχικούς ανθρώπους.  Μόνος σου ανακαλύπτεις εσένα! Όσο καλύτερα ξέρεις για σένα, τόσο πιο ειλικρινής είσαι, τόσο βαθύτερα αγαπάς, τόσο πιο αρμονικά πράττεις, τόσο πιο υγιής είσαι, τόσο πιο κοντά είσαι στο αυθεντικό σου όνειρο.

Μάθημα Νο5.: Αν έχεις την επιλογή ανάμεσα στον χρόνο και το χρήμα .. επέλεξε τον χρόνο

“Ο χρόνος που φεύγει στην αναζήτηση χρημάτων εις βάρος του χρόνου με την οικογένεια και τους φίλους, μπορεί να είναι άδειος και χωρίς πληρότητα.”  Αγχωνόμαστε για το χρήμα γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Το χρήμα κινεί την ζωή και είναι το μοναδικό μέσο για να αποκτήσουμε αγαθά. Ακόμα και τα περισσότερα όνειρά μας απαιτούν και χρήματα για να πραγματοποιηθούν. Όμως, όταν γινόμαστε υπηρέτες της χρηματικής  ανάγκης, κινδυνεύουμε να χάσουμε και ότι έχουμε. Γιατί ? Γιατί ακόμα και το χρήμα απαιτεί να υπάρχει ο χρόνος, το γέλιο και η παρέα για να μπορεί να κινηθεί, καθώς επίσης, κανένας (ούτε και το χρήμα)  δεν επιθυμεί τους υπηρέτες, γιατί οι υπηρέτες γίνονται άβουλοι, ασταθής και επικίνδυνοι.

Μάθημα Νο6.: Ποτέ μην κρίνεις τον αγώνα κάποιου άλλου ανθρώπου

“Θυμάμαι ένα παιδί με καρκίνο που μου είπε ότι ο Θεός τον τιμωρούσε. Όταν τον ρώτησα γιατί, μου είπε ότι ήταν επειδή κοροϊδευε τα παιδιά που έχαναν τα μαλλιά τους από τον καρκίνο.” Αν βρισκόσασταν στην  θέση κάποιου που κρίνετε, αν νιώθατε το δικό του αδιέξοδο, την δική του αδυναμία ζωής, τον δικό του πόνο, θα θέλατε να σας κρίνουν κάποιοι άλλοι ? Σαφέστατα, όπου είμαστε είναι αποτέλεσμα των επιλογών, των πράξεων και των συναισθημάτων μας. Αυτό όμως, δεν αποτελεί τεκμήριο για αυστηρή κρίση. Στην δύσκολή περίοδο, όλοι θέλουμε  να μας συμπονούν, να κατανοούν το μαρτύριο μας, να είναι δίπλα μας και να μας συγχωρούν για ό,τι έχουμε κάνει. Ας πράξουμε με αγάπη, όπως θα θέλαμε να πράξουν και για μάς. Και τέλος, η ζωή έχει γυρίσματα. Προσέξτε την “υπεροψία” που μπορούμε να αποκτήσουμε όταν νιώθουμε καλά.

Μάθημα Νο7.: Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να μην κυνηγάς τα όνειρα της καρδιάς σου

Σήμερα ζούμε και σήμερα είναι η ώρα να πράξουμε για την επόμενη στιγμή. Η πραγματοποίηση των ονείρων μας δεν είναι τίποτα άλλο από το άθροισμα των στιγμών που έχουμε δημιουργήσει. Ελευθερώστε τις σκέψεις σας από όλα όσα σας έχουν πει ότι “πρέπει” να κάνετε, ελευθερώστε την καρδιά σας από τον φόβο της αποτυχίας. Η ψυχή γεννιέται ελεύθερη, πεθαίνει ελεύθερη. Ας φροντίσουμε να είναι ελεύθερη και για όσο ζούμε !

Μαίρη ΜπαχαρίουJedi Doctor, BOTOX RADIO

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/smita-malhotra/seven-lessons-i-have-lear_b_5489210.html


Back to the website
BACK TO WEBSITE
Current track

Title

Artist

Background