Dracula Untold…!!

Written by on October 7, 2014

Σχεδόν έναν αιώνα μετά την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Δράκουλα (το 1931), το στούντιο που μας «πρωτοσύστησε» το είδος του τρόμου, η Universal Pictures, έρχεται να μας αφηγηθεί την αυθεντική ιστορία του Βλαντ ΙΙΙ του Παλουκωτή, του ανθρώπου που έμελλε να μείνει στην Ιστορία όχι τόσο επειδή «παλούκωνε» τους εχθρούς του, αλλά, κυρίως, επειδή μεταμορφώθηκε, για να σώσει την οικογένειά του, στο πλέον πανίσχυρο πλάσμα της νύχτας. Μια επική περιπέτεια δράσης με πρωταγωνιστή τον Λουκ Έβανς που αποκαλύπτει την αληθινή ιστορία πίσω από το θρύλο του αιμοδιψή Πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας που έμελλε να στοιχειώνει τα βράδια μας.

Dracula-Untold-Wallpapers

Από την εποχή που ο Μπραμ Στόκερ εξέδωσε το βιβλίο «Dracula» το 1897 ο ήρωας αυτός έχει «στοιχειώσει» την κινηματογραφική, μουσική και λογοτεχνική κουλτούρα μας. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν έχουμε απολαύσει κινηματογραφικά (παρά τις πλείστες όσες ταινίες) μια καταγωγική ιστορία για το εν λόγω «τέρας», το οποίο όντως υπήρξε ιστορικά -ως Βλαντ ΙΙΙ ο Παλουκωτής- και προκαλούσε ανάλογο με τους θρυλικούς αιμοδιψείς βρικόλακες δέος στον κόσμο λόγω της αγριότητάς του και των μεθόδων που χρησιμοποιούσε στον αφανισμό των εχθρών του (και όχι λόγω των υπερφυσικών δυνάμεών του).

Για τη σκηνοθεσία αυτής της φιλόδοξης επικής περιπέτειας οι παραγωγοί ήθελαν κάποιον που θα τολμούσε μια ρηξικέλευθη προσέγγιση του θρύλου ώστε να αποκαλυφθεί το ανθρώπινο πρόσωπο πίσω από τη μυθολογία. Και το όνομα αυτού… Γκάρι Σορ, επιτυχημένο σκηνοθέτη πολλών διαφημιστικών και της εντυπωσιακής ταινίας μικρού μήκους The Cup of Tears. Ο σκηνοθέτης εντυπωσιάστηκε από το σενάριο των Ματ Σαζάμα και Μπερκ Σάρπλες που κατόρθωνε να συνδυάζει την ιστορία του Παλουκωτή με την πρωτότυπη ιστορία του Μπαρ Στόκερ, και υιοθέτησε ως πυρήνα της ταινίας την ανθρώπινα συγκινητική σχέση πατέρα-γιου και τον αγώνα ενός ανθρώπου να σώσει την οικογένειά του. Σχολιάζει ο σκηνοθέτης «Είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, αλλά ουσιαστικά μια εξερεύνηση της έννοιας της κληρονομιάς. Όλη η μυθολογία περί βρικολάκων εκεί στηρίζεται : στο πώς κληρονομείται κάτι από γενιά σε γενιά είτε αυτό είναι το DNA είτε αναμνήσεις ή ακόμα και ευθύνες / ταξικές υποχρεώσεις. Συμπάσχεις με τον Βλαντ ΙΙΙ και τις προσπάθειες που καταβάλλει να σώσει την οικογένειά του.»

Για το ρόλο του στοργικού πατέρα και συζύγου, αλλά συνάμα και ατρόμητου πολεμιστή (και πάνω απ’ όλα για το ρόλο του Δράκουλα) επιλέχτηκε ο Λουκ Έβανς. Σχολιάζει ο σκηνοθέτης «Αν δεις τον Δράκουλα ως αρχετυπικό χαρακτήρα είναι ένας αντιήρωας στον οποίο επενδύεις και τον οποίο αγαπάς κατά τη διάρκεια της ταινίας, αλλά βλέπεις πως καλείται να πάρει κάποιες δύσκολες αποφάσεις, εξαιτίας των οποίων καταλήγει να μείνει μόνος του. Είναι ένας ήρωας που λογικά δε θα έπρεπε να αγαπάς καθώς είναι πολύ σκληρός και άγριος και προβαίνει σε αδίστακτους φόνους, αλλά δεν μπορείς παρά να του δείξεις τον δέοντα σεβασμό.»

Στο ρόλο της Μιρένα, της αγνής και λαμπερής συζύγου του Βλαντ (η πυξίδα ηθικής) για χάρη της οποίας ο Βλαντ γίνεται βρικόλακας, βρίσκουμε την Καναδή ηθοποιό Σάρα Γκέιντον (A Dangerous Method), η οποία παραπέμπει στα κλασικά γυναικεία πρότυπα του Χόλιγουντ. Στον αντίποδά της βρίσκουμε το Σουλτάνο Μέμετ που υποδύεται ο Ντόμινικ Κούπερ (Mamma Mia!), ο οποίος μισεί τον Βλαντ, καθώς ήταν ο αγαπημένος του πατέρα του. Στο ρόλο του Μέγα Βρικόλακα που κινεί όλα τα νήματα βρίσκουμε τον Τσαρλς Ντανς (Game of Thrones).
Ο βρικόλακας της ταινίας έχει αρχικά ανθρώπινη μορφή, ενώ ο δαίμονας που υφέρπει εντός του εμφανίζεται αμυδρά. Όσο η δίψα του για αίμα μεγαλώνει, τόσο το δέρμα του βρικόλακα χλωμιάζει αν όχι ασπρίζει. Όταν πίνει αίμα, το χρώμα του επανέρχεται. Στο τέλος ο δαίμονας κάνει την εμφάνισή του, καθώς έχει επικρατήσει του ανθρώπινου στοιχείου: μια ψυχή που παραδίνεται στο σκοτάδι είναι ναι μεν τρομακτική, αλλά την ίδια στιγμή την λυπάσαι. Πρόκειται για μια σύμμειξη ανθρώπου και τέρατος…

Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Ραμίν Ντζαγουάντι (Iron Man, Game of Thrones).

 

Από την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους.

Δείτε το trailer της ταινίας εδώ…


Back to the website
BACK TO WEBSITE
Current track

Title

Artist

Background