Mind Upload: Έτοιμος να ανεβάσεις τον εγκέφαλο σου σε… cloud?!

Written by on September 17, 2019

To Mind Upload πλησιάζει να γίνει πραγματικότητα.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από 100 – 200 δις κύτταρα και 10 δις νευρώνες, τα δε συναπτώματα είναι της τάξης του 10^13. Κρατήστε αυτά τα νούμερα… Η αθανασία, που τόσο λαχταρούμε, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Κι αν -μέχρι στιγμής- αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο, ο Dmitry Itsikov (Ρώσος δισεκατομμυριούχος, ιδρυτής της New Media Stars και της  2045 Initiative), σκοπεύει να το κάνει πραγματικότητα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και αρκετά σύντομα μάλιστα, καθώς μέσω της τεχνητής νοημοσύνης σκοπεύει να  αναπτύξει προγράμματα, που θα παράσχουν στον άνθρωπο, θεωρητικά τουλάχιστον, τη δυνατότητα να αποφύγει τον θάνατο.
Ήδη από το 2011 έχει συγκεντρώσει μια ομάδα Ρώσων επιστημόνων με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία ενός πλήρως λειτουργικού ολογραφικού ανθρώπινου «Avatar», με τεχνητό εγκέφαλο, στον οποίο μπορεί να τοποθετηθεί η συνείδηση ενός ανθρώπου, δημιουργώντας έτσι το πρώτο «ανθρώπινο» ρομπότ!

Σαν επόμενο βήμα έχει τη δημιουργία ενός αυτόνομου συστήματος υποστήριξης για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, το οποίο θα επιτρέπει τη μεταμόσχευση ενός εγκεφάλου μέσα σε «avatar» μέχρι το 2025. Δεν υπάρχει βέβαια αντίστοιχο εγχείρημα πέρα από μια έρευνα της δεκαετίας του ’70 η οποία κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι.

Η έρευνα του Dr Robert J. White, ο οποίος επιχείρησε να μεταμοσχεύσει εγκέφαλο σε μαϊμούδες, συμπέραινε πως η κατασκευή ενός τεχνητού περιβάλλοντος όπου ο εγκέφαλος όχι μόνο μπορεί να επιβιώσει αλλά να συνεχίσει να λειτουργεί πλήρως είναι αρκετά δύσκολο εγχείρημα. Βέβαια άλλο η δεκαετία του ’70, άλλο το 2025.

Μέχρι το 2035 τώρα, ο Itskov ελπίζει να βρει τρόπο να «αντιγράψει» την ανθρώπινη συνείδηση σε έναν τεχνητό εγκέφαλο, δημιουργώντας έναν αποκλειστικά ρομποτικό οργανισμό… με συνείδηση!

Αυτό πρακτικά θα επέτρεπε στους ανθρώπους να πετύχουν την αθανασία, ενώ με την ψηφιοποίηση της συνείδησής μας θα μπορούσαμε, ακόμα και να παραμετροποιήσουμε τον εγκέφαλό μας, «πειράζοντας» τις αναμνήσεις μας, ακόμα και τις δυνατότητές μας.

Βέβαια δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες έρευνες για τη μεταφορά της συνείδησης σε… τσιπάκι, αλλά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετούς νευροεπιστήμονες για την κατανόηση των εσωτερικών λειτουργιών του εγκεφάλου μας. Πρόσφατα επιτεύγματα μάλιστα, όπως ένα ρομποτικό χέρι που μπορεί να αναλύει τα ηλεκτρικά μοτίβα των νευρώνων μας, δείχνουν πως ίσως είμαστε πιο κοντά στο εγχείρημα αυτό από όσο γνωρίζουμε.

Ίσως μέχρι εδώ τα πράγματα να ακούγονται επιεικώς εφικτά, έστω και σε κάποιο βαθμό. Το τέταρτο στάδιο του Project Avatar όμως, ξεπερνά κάθε φαντασία, επιστημονική ή μη!
Μέχρι το 2045, ο Itskov θα ήθελε να έχει κατασκευάσει «συνειδήσεις χωρίς υλική υπόσταση», άυλα σώματα δηλαδή σαν ολογράμματα τα οποία θα μπορούν να περνούν μέσα από τοίχους ή να κινούνται με την ταχύτητα του φωτός.

Εάν αυτό ήδη ακούγεται υπερβολικό, σαν επόμενο σχέδιο υπάρχει η δημιουργία ενός σώματος από νανο-ρομπότ τα οποία θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να λαμβάνουν διαφορετικές μορφές, κατά βούληση.

Όπως γράφει ο Itskov, «η ανθρωπότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, θα κάνει μια πλήρως διαχειριζόμενη εξελικτική μετάβαση και τελικά θα δημιουργηθεί ένα νέο είδος».

*Το υπουργείο παιδείας και επιστήμης της Ρωσίας ανακοίνωσε πως θα υποστηρίξει τον Itskov και έχει ήδη προγραμματίσει συζητήσεις για τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου κέντρου αναζήτησης και ανάπτυξης. Το παράξενο είναι πως την πρωτοβουλία του υποστηρίζει και ο Δαλάι Λάμα!*

Παράλληλα, η startup Nectome, πιστεύει ότι μέσα στον επόμενο αιώνα ένα άτομο θα μπορεί να ψηφιοποιεί τη συνείδησή του και ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει να συνδέσει το δίκτυο του συναπτώματος του εγκεφάλου ένος ζώου με υπολογιστή, πείραμα που θέλει να επαναλάβει με ανθρώπινο εγκέφαλο. Επίσης, αναπτύσσει τεχνολογίες ψηφιοποίησης του εγκεφάλου, με σκοπό, τμήματα, τουλάχιστον, της ανθρώπινης νόησης, να “φορτωθούν” σε υπολογιστή.

Εταιρίες όπως η Goggle και η Y Combinator -εταιρία που χρηματοδοτεί startups- πιστεύουν ότι μέχρι το 2030 ο ανθρώπινος εγκέφαλος θα μπορεί να φορτωθεί στο cloud.

Ψηφιακά avatars θα υποκαταστήσουν μετά θάνατον την ανθρώπινη φύση. Με την εισαγωγή δεδομένων σε chatbots θα μπορεί να συνεχιστεί η επικοινωνία ενός ατόμου και μετά τον θάνατό του.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να διατηρεί μετά θάνατον ένα είδος κοινωνικής αθανασίας, αλλά τα σχέδια για αντίγραφα συνείδησης είναι για τον επόμενο αιώνα.

Στην Ιαπωνία, androids γνωστών συγγραφέων, επισκέπτονται τα σχολεία και παρουσιάζουν το έργο τους, καθώς και καθηγητής ρομποτικής έχει φτιάξει αντίγραφο του εαυτού του για να συνεχίσει τις διαλέξεις του στο Πανεπιστήμιο μετά το θάνατό του…!

published by thnx.gr

Mind upload starts with the music selections of THNX Radio 🧐


Back to the website
BACK TO WEBSITE
Current track

Title

Artist

Background