Notre Dame – Το τέλος μιας Εποχής | Το πριν & το μετά
Written by Thnx Radio on April 16, 2019
H Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Notre Dame, είναι ο σπουδαιότερος μητροπολιτικός χριστιανικός ναός, και ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα του Παρισιού.
Έχει ηλικία 850 ετών. 80 βασιλιάδες, 3 αυτοκράτορες, 5 Δημοκρατίες και δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι πέρασαν και άφησαν το ιστορικό τους στίγμα από αυτήν την εκκλησία
Με 128 μέτρα μήκος, με τα 2 κωδωνοστάσια ύψους 68 μ, τα περίφημα γλυπτά, τον εσωτερικό διάκοσμο με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρό) παράθυρα και με το μυστήριο που το περιβάλει προσελκύει κάθε χρόνο 14 εκατομμύρια και πλέον επισκέπτες.
Έχει συνολική επιφάνεια 4.800 τετραγωνικά μέτρα, 130 μέτρα μήκος, 48 φάρδος, 35 ύψος και κανονικά μπορεί να χωρέσει μέχρι και 6.000 ανθρώπους ταυτόχρονα.
Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον τεράστιο ρόδακα και τις δύο πύλες, τα περίφημα γλυπτά, καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχα βιτρό παράθυρα. Η μεγαλύτερη από τις 4 καμπάνες της δε, ζυγίζει 13.000 κιλά!
Διάσημα είναι και τα αγάλματα-δαίμονες (gargouilles) που βρίσκονται περιμετρικά στα ψηλά σημεία του καθεδρικού ναού.
Τα gargouilles, εκτός από διακοσμητικό ρόλο, έχουν και χρηστικό, ως υδρορροές. Όντας κενά στο εσωτερικό τους αποτελούν την κατάληξη υδρορροών και προστατεύουν τα εξωτερικά τοιχώματα του ναού από το νερό της βροχής.
Το μοναδικό καμπαναριό: Ένα ξεχωριστό ιστορικό αντικείμενο που υπήρξε πολύ δημοφιλές είναι η περίφημη καμπάνα που έχει επανασχεδιαστεί για να χτυπάει αυτόματα. Οποιοσδήποτε επισκέπτης, ωστόσο, θα πρέπει να ανέβει 140 σκάλες για να φτάσει στο καμπαναριό, εάν επιθυμεί να δει από κοντά την καμπάνα ή να θαυμάσει την καταπληκτική εικόνα της γαλλικής πρωτεύουσας από ψηλά.
Ο καθεδρικός ναός της Notre Dame (σε πιστή μετάφραση αυτές οι δύο λέξεις σημαίνουν «η κυρία μας») χρησιμοποιείται ακόμα σήμερα από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για τη Λειτουργία κάθε Κυριακή και είναι έδρα του Αρχιεπισκόπου του Παρισιού.
Η Παναγία των Παρισίων βρίσκεται στην lle de la Cite (νησίδα του ποταμού Σηκουάνα) και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου γοτθικού ρυθμού.
Ο γοτθικός ρυθμός της Παναγίας των Παρισίων
Η Γαλλία ήταν η χώρα καταγωγής του γοτθικού ρυθμού, που αποτέλεσε την εξέλιξη των ρωμανικών συστημάτων.
Κατά τα μέσα του 11ου αιώνα, οι οικοδόμοι της Ιλ ντε Φρανς, οδηγούμενοι από αυστηρά ορθολογιστικά κριτήρια, προσπάθησαν να επιλύσουν το πρόβλημα του φωτισμού και της ευρυχωρίας των εκκλησιαστικών κτιρίων που είχε τεθεί, όταν η ρωμανική αρχιτεκτονική αντικατέστησε τις ξύλινες εύφλεκτες στέγες με κτιστούς θόλους και τους στήριξε σε παχύς τοίχους και παραστάδες.
Έπρεπε λοιπόν να ελαφρύνουν οι θόλοι για να μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο οι αδρανείς φέροντες όγκοι και να υπερυψωθεί το κεντρικό κλίτος, ώστε να ανοιχτούν στις πλευρές του φωτιστικά παράθυρα.
Το αίτημα, γράφει η Κατερίνα Ρουμπέκα, λύθηκε με τη μετατροπή των ημικυλινδρικών θόλων σε οξυκόρυφους που ασκούν μικρότερες οριζόντιες ωθήσεις, με τη γενίκευση των σταυροθολίων, που συγκεντρώνουν τα φορτία μόνο στις τέσσερις κορυφές του τετραγώνου της βάσεώς τους και δεν έχουν ανάγκη από ενιαίους τοίχους, αλλά μόνο υποστυλώματα για τη στήριξή τους και κυρίως με την ανεξαρτητοποίηση των ακμών των σταυροθολίων από το υπόλοιπο σώμα τους… αλλά οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες δεν είναι της παρούσης, ακόμα κι όταν αναφερόμαστε σε ένα παγκόσμιο μνημείο, που δυστυχώς όμως δεν υπάρχει πια…
Η ιστορία του ναού
Η κατασκευή του ναού, σε τοποθεσία που (φυσικά) υπήρχε παλιότερος παγανιστικός ναός, άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο ναός αποπερατώθηκε περίπου το 1272 – χρειάστηκε δηλαδή σχεδόν 110 χρόνια μέχρι να ανοίξει τις πύλες του στους πιστούς.
Όπως συμβαίνει με τα πιο αξιοσημείωτα ιστορικά μνημεία, ο καθεδρικός ναός στο Παρίσι έχει το δικό του μερίδιο, τόσο στις ένδοξες όσο και στις τραγικές ιστορικές στιγμές, που θα παραμείνουν για πάντα ανεξίτηλες στο μυαλό των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην Εκκλησία αυτή έστησε το στρατηγείο του ο Φίλιππος ο Ωραίος, ο οποίος κατέσφαξε τους Ναΐτες Ιππότες. Συγκεκριμένα, στις 13 Οκτωβρίου 1307 εκατοντάδες Ναΐτες Ιππότες συλλαμβάνονται και εκτελούνται ως αιρετικοί με εντολή του ίδιου του Φιλίππου. Οι Ναΐτες μέχρι τότε έδιναν λόγο μόνο στον πάπα. Ο πάπας επιζήτησε δοκιμές, αλλά ο Φίλιππος ήταν αδίστακτος, προτίμησε τον θάνατο τους δια πυράς, χωρίς δίκη, για να μην αποδειχτεί η αθωότητα τους. 8 μήνες μετά, σε ένα κυνήγι, ο βασιλιάς Φίλιππος ο Ωραίος κατασπαράχτηκε από έναν αγριόχοιρο σε ηλικία 46 ετών. Οι τρεις γιοι του στην συνέχεια πέθαναν όλοι πρόωρα και χωρίς να αφήσουν γιους, οπότε το Γαλλικό στέμμα πέρασε στον πρώτο ξάδελφο τους. Οι λαϊκοί θρύλοι λένε ότι η πολύ κακή τύχη που είχαν στην συνέχεια ο βασιλιάς και όλη η οικογένεια του είχε αιτία τις κατάρες που έριξε εναντίον του ο Ζακ ντε Μολέ (ο μεγάλος δάσκαλος των Ιπποτών, αρχηγός του τάγματος) την ώρα που καιγόταν στην πυρά.
Η ιστορία του καθεδρικού ναού της Παναγίας του Παρισιού δεν θα ήταν πλήρης χωρίς να καταγραφεί η σχέση που είχε με αυτόν το πιο διάσημο κορίτσι στην ιστορία της Γαλλίας, η Ζαν ντ’ Αρκ. Ένα εξαιρετικά γενναίο κορίτσι που ισχυρίστηκε ότι είχε οράματα από τον Θεό και με αυτά κατόρθωσε να δώσει θάρρος σε ολόκληρη τη Γαλλία, οδηγώντας σε νίκες στις μάχες εναντίον των αγγλικών στρατευμάτων. Χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα μία σοφή στρατιωτική τακτική, η Γαλλία κέρδισε χάρη στην Ζαν ντ’ Αρκ πολλές μάχες ενάντια στην Αγγλία. Αργότερα κατηγορήθηκε και πέθανε στην πυρά.
Εκεί επίσης στέφθηκε βασίλισσα η Μαρία Στιούαρτ της Σκωτίας, αυτή η καθολική που εναντιώθηκε στην κεντρική εξουσία του αγγλικανού βασιλιά.
Το 1699 η Παναγία των Παρισίων υπέστη ακρωτηριάσεις, με τη δικαιολογία της επισκευής της.
Γύρω στο 1790, αμέσως μετά τη Γαλλική Επανάσταση, υπέστη νέες καταστροφές, καθώς πολλά θρησκευτικά σύμβολά της «αποκαθηλώθηκαν», στο πνεύμα της εποχής.
Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε (ή μάλλον αυτοανακηρύχθηκε) Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης και εκεί συνέβη το αδιανόητο, όταν ο Ναπολέων άρπαξε την κορώνα από τα χέρια του Πάπα και έστεψε αυτός αυτοκράτειρα τη σύζυγό του Ιωσηφίνα.
Με έμπνευση του το ναό, έγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο Παναγία των Παρισίων, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, στο θέατρο αλλά και από τον Disney με την μορφή κινουμένων σχεδίων. Βασική φιγούρα του μυθιστορήματος ήταν ο Κουασιμόδος, που για πολλές δεκαετίες θεωρήθηκε ως συγγραφικό εύρημα του Ουγκώ. Ωστόσο, όπως προέκυψε από την ιστορική έρευνα, ο Κουασιμόδος ενδεχομένως να ήταν υπαρκτό πρόσωπο, διότι στα αρχεία καταγράφεται πως κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του ναού μετά τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, ένας από τους γλύπτες ήταν ένας καμπούρης. Κατά έναν περίεργο τρόπο δε, ο συγγραφέας απεδείχθη προφητικός, καθώς στο έργο του περιγράφει μια φωτιά στην οροφή της Notre Dame…
Μετά την έκδοση του μυθιστορήματος, το 1831, ο ναός έγινε ξανά της μόδας και ο αριθμός των επισκεπτών εκτινάχθηκε.
Μέσα στον καθεδρικό ναό οι πιστοί έψαλλαν δύο φορές τον ύμνο Te Deum, μία στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και μία στο τέλος του Δευτέρου προκειμένου να ευχαριστήσουν το Θεό για τη λήξη τους.
Από την άνοιξη του 2013, η Παναγία των Παρισίων φιλοξενούσε στη στέγη της ένα μελίσσι, θέλοντας να υπενθυμίσει την ανάγκη για σεβασμό της φύσης και την ευθύνη που πρέπει να νιώθουμε απέναντί της.
Η Συντήρηση του Ναού
Ο καθεδρικός ναός κατέληξε, βρισκόταν για αιώνες σε στάδιο πλήρους εγκατάλειψης και βρέθηκε κοντά στο σημείο να κατεδαφιστεί, αλλά σώθηκε από τον Ναπολέοντα.
Λίγα χρόνια μετά το best seller του Ουγκό, αποφασίστηκε να γίνουν σημαντικές εργασίες συντήρησης, υπό την επίβλεψη του Eugène Viollet-le-Duc. Οι εργασίες αυτές κράτησαν 25 χρόνια.
Μετά την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού στην τυπική, υπέροχη μορφή του στη μέση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φημολογήθηκε ότι οι Γερμανοί στρατιώτες θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα αριστουργηματικά «βιτρό». Έτσι αυτά αφαιρέθηκαν και επανατοποθετήθηκαν μετά τον πόλεμο. Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε επειδή τα «βιτρό» είναι κατασκευασμένα από ένα μοναδικό, συγκεκριμένο υλικό εκείνης της εποχής που ονομάζεται Rose (τριαντάφυλλο). Θεωρείται ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο γυάλινο παράθυρο στον κόσμο που έχει κατασκευαστεί τον 13ο αιώνα.
Το 1963, άρχισε η μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού της πρόσοψης του ναού. Μετά από πολλούς αιώνες απέκτησε και πάλι το αρχικό του χρώμα.
Το 2017 ήταν πλέον φανερό πως η πανάκριβη συντήρηση που γινόταν δεν επαρκούσε. Για πάνω από 850 χρόνια, οι μεσαιωνικοί φύλακες του Παρισιού, τα γκαργκόιλ της Παναγίας των Παρισίων, φροντίζουν για την ακεραιότητα του εμβληματικού γοτθικού ρυθμού ναού. Πλέον όμως είχαν υποστεί σημαντικές φθορές και δεν ήταν λίγες οι φορές που κατέρρεαν. Η στοά των Βασιλέων που φιλοξενεί αγάλματα 28 ηγεμόνων της προχριστιανικής περιόδου, είχε επίσης υποστεί ζημίες.
Το γαλλικό κράτος δαπανούσε κάθε χρόνο περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ για έργα συντήρησης – όμως ακόμα κι αυτό το ποσό δεν επαρκούσε. Οι εκκλησιαστικές αρχές, που βασίζονται σε δωρητές κυρίως από το εξωτερικό, είχαν κάνει μεγάλη καμπάνια για να συγκεντρωθούν 100 εκατομμύρια ευρώ για να γίνουν οι απαραίτητες αναστηλώσεις.
Μια γιγάντια επιχείρηση συντήρησης είχε ξεκινήσει, όμως στις 15 Απριλίου 2019 η μεγάλη πυρκαγιά ανέτρεψε τα πάντα…
Μετά την καταστροφική πυρκαγιά
Από την επόμενη όμως κιόλας ημέρα ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία προκειμενου να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανοικοδόμηση του ναού.
Ο όμιλος LVMH και η οικογένεια Αρνό ανακοίνωσαν τη “δωρεά” 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.
Την ίδια ώρα και η γαλλική οικογένεια βιομηχάνων Πινό, η οποία προεδρεύει του ομίλου Kering, αποδέσμευσε 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων. (Ο όμιλος Kering είναι ο δεύτερος παγκοσμίως όμιλος σε είδη πολυτελείας, μετά τον LVMH, και έχει κυρίως τις μάρκες Gucci, Yves Saint Laurent και Boucheron).
Η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό, έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter ότι αρκετά από τα έργα τέχνης έχουν πλέον μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, ευχαριστώντας τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς και τους δημοτικούς υπαλλήλους για την ανθρώπινη αλυσίδα που σχημάτισαν.
Τα Μηνύματα Αλληλεγγύης από όλον τον Κόσμο
Κάηκε «ένα σύμβολο της Γαλλίας», σημειώθηκε μια «φρικτή καταστροφή», εκτυλίχθηκαν «συγκλονιστικές σκηνές»: από το Βερολίνο ως το Λονδίνο, την Ουάσινγκτον, από το Βατικανό ως την Ιερουσαλήμ, οι αντιδράσεις για την πυρκαγιά στον εμβληματικό γοτθικό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων τη Μεγάλη Δευτέρα των Καθολικών δεν έπαψαν να πολλαπλασιάζονται από χθες βράδυ.
Γερμανία
«Οι φρικιαστικές εικόνες της Νοτρ Νταμ στις φλόγες προκαλούν οδύνη. Η Παναγία των Παρισίων αποτελεί σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας. Βρισκόμαστε νοητά στο πλευρό των γάλλων φίλων μας», ανέφερε μέσω Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, εξ ονόματός της.
«Είναι τόσο φρικτό να βλέπεις αυτή τη γιγαντιαία πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων», σχολίασε μέσω Twitter ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγη ώρα αφότου είχε ξεσπάσει η φωτιά. «Πρέπει να δράσετε γρήγορα», συνέχισε, προτρέποντας τη γαλλική πυροσβεστική να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πυροσβεστικά αεροσκάφη.
«Η Παναγία των Παρισίων είναι ένας από τους σημαντικότερους θησαυρούς του κόσμου και οι σκέψεις μας βρίσκονται στον γαλλικό λαό αυτές τις στιγμές της οδύνης του», ανέφερε από την πλευρά του μέσω Twitter ο προκάτοχος του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, ο Μπαράκ Ομπάμα. «Είναι στη φύση μας να θρηνούμε όταν χάνουμε την ιστορία μας — αλλά είναι επίσης στη φύση μας να ανοικοδομούμε για το αύριο, όσο πιο δυνατά μπορούμε».
«Καθώς βρίσκομαι στο Παρίσι απόψε, νοιώθω στην καρδιά μου τον ίδιο πόνο με τους Γάλλους», ανέφερε επίσης μέσω Twitter η σύζυγός του Μισέλ Ομπάμα. «Αλλά ξέρω ότι η Παναγία των Παρισίων θα μας προκαλέσει ξανά δέος», συμπλήρωσε.
Βρετανία
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανέφερε ότι οι σκέψεις της βρίσκονται «στον λαό της Γαλλίας» και στους πυροσβέστες που έδιναν μάχη «με τη φρικτή πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων».
«Το Λονδίνο στέκει με θλίψη στο πλευρό του Παρισιού απόψε, και πάντοτε με φιλία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του ΗΒ Σαντίκ Καν.
Βατικανό
Η Αγία έδρα «αντιμετώπισε με δυσπιστία και θλίψη την είδηση της φρικιαστικής πυρκαγιάς που κατέστρεψε τον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων στο Παρίσι, σύμβολο του χριστιανισμού στη Γαλλία και στον κόσμο», ανέφερε το Βατικανό.
«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην [Ρωμαιοκαθολική] Εκκλησία της Γαλλίας αυτές τις ημέρες της μεγάλης εβδομάδας και ευχόμαστε ό,τι καλύτερο σε αυτή την εκκλησία και στους πιστούς της».
Βέλγιο
«Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες, τρομερά συναισθήματα, ο Βίκτορ Ουγκό, η ιστορία της Γαλλίας, της Ευρώπης. Οι σκέψεις μου και η υποστήριξή μου βρίσκονται στους γάλλους φίλους μας», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.
UNESCO
Η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται στο «πλευρό της Γαλλίας για να σωθεί και να αποκατασταθεί αυτή η ανεκτίμητη κληρονομιά», ανέφερε μέσω Twitter η γενική της διευθύντρια, η γαλλίδα πρώην υπουργός Πολιτισμού Οντρέ Αζουλέ.
Ευρωπαϊκή Ένωση
«Πόσο θλιβερό θέαμα. Πόση φρίκη. Μοιράζομαι τα συναισθήματα του γαλλικού έθνους, που είναι επίσης τα δικά μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του στα γαλλικά.
«Η Παναγία των Παρισίων είναι η Παναγία όλης της Ευρώπης. Είμαστε όλοι μαζί με το Παρίσι απόψε», ανέφερε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω Twitter.
ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι του προκάλεσαν «φρίκη οι εικόνες της πυρκαγιάς». Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας συμπλήρωσε ότι «σκέφτεται τον λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας».
Ισπανία
«Η πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ είναι καταστροφή για τη Γαλλία. Και για την Ισπανία και για την Ευρώπη. Οι φλόγες καταστρέφουν 850 χρόνια της ιστορίας μας, της αρχιτεκτονικής μας, της ζωγραφικής μας, της γλυπτικής μας. Αυτό θα είναι δύσκολο να ξεχαστεί. Η Γαλλία μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή μας στην προσπάθειά της να ανακτήσει το μεγαλείο της κληρονομιάς της», ανέφερε μέσω Twitter ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
Ιταλία
Αυτό είναι «χτύπημα απευθείας στην καρδιά για τους Γάλλους και για όλους εμάς τους Ευρωπαίους», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter στα γαλλικά ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
«Τρομακτική πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Μια σκέψη για τον λαό του Παρισιού», η Ιταλία θα προσφέρει «όλη τη βοήθεια που μπορεί να δώσει», έγραψε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.
«Η Ρώμη αγκαλιάζει το Παρίσι», ανέφερε μέσω Twitter, επίσης στα γαλλικά, η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι. «Οι Ρωμαίοι βρίσκονται στο πλευρό των Παριζιάνων. Οι σκέψεις μας [βρίσκονται] σε όλους τους Γάλλους», πρόσθεσε η ίδια.
Πορτογαλία
Ο πρόεδρος Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα σε επιστολή προς τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη θλίψη του για την πυρκαγιά σε ένα «σημαντικό σύμβολο» που χαρακτήρισε «τραγωδία για τη Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο».
Πολωνία
«Τραγωδία για τους πιστούς, καταστροφή για τον πολιτισμό και την τέχνη σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα μέσω Twitter.
Ελλάδα
Δεν πρόκειται απλά για «εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμανουέλ Μακρόν, είμαστε στο πλευρό σας», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Είμαστε συγκλονισμένοι από τη μεγάλη καταστροφή της Νοτρ Νταμ. Θέλω να πω στη φίλη μου δήμαρχο Αν Ινταλγκό ότι σήμερα δεν πενθούν μόνο το Παρίσι και η Γαλλία, σήμερα πενθεί όλη η ανθρωπότητα», ανέφερε μέσω Twitter ο δήμαρχος της Αθήνας Γεώργιος Καμίνης.
Τουρκία
«Η καταστροφή αυτού του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος, που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αποτελεί μια καταστροφή για ολόκληρη την ανθρωπότητα», ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ισραήλ
«Τη βαθύτερη αλληλεγγύη μας με τη Γαλλία και με το γαλλικό έθνος μετά την φρικτή πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ, παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς.
Καναδάς
«Μας ραγίζει την καρδιά να βλέπουμε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στις φλόγες. Οι σκέψεις μας στους γάλλους φίλους μας», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.
Πηγή thnx.gr