Ζέα – πως να την επιλέξουμε και γιατί να την βάλουμε στην διατροφή μας

Written by on October 31, 2014

Η Ζέα ή Ζειά είναι ένα δημητριακό που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον στην διατροφή μας τα τελευταία χρόνια. Έχει εμφανιστεί με πολλές μορφές, απο διαφορετικές χώρες προέλευσης και με διαφορετικά ονόματα.

Πριν βρεθούμε, ξανά, μπροστά απο τον πάγκο των βιολογικών τροφών, ανάμεσα σε διαφορετικές επιλογές είναι καλό να ξέρουμε τις οικογένειες του σιτηρου της Ζέας, ώστε να επιλέξουμε αυτό που προτιμάμε χωρίς ενδοιασμούς.

Υπάρχουν τρεις τύποι πιστοποιημένων αρχαίων Δημητριακών στις χώρες της Ευρώπης, από τη Μεγάλη Βρεττανία, έως τα Ουράλια:

1. Το μονόκοκκο Eincorn χωρίς ιδιαίτερη θρεπτική αξία.

2. Το δίκοκκο Εmmer (Triticum Dicoccum Εmmer η επιστημονική του ονομασία). Οι Ιταλοί, έχουν δημιουργήσει από το Emmer διάφορες υποποικιλίες όπως Φάρο ή Μακαρόνι, για ττις οποίες δεν παρέχονται πιστοποίησεις, ούτε ανάλυση αμινοξέων, γλουτένης κλπ. To Emmer είναι Durum Wheat. Δηλαδή σκληρό δημητριακό, κατάλληλο για ζυμαρικά, κουλουράκια και είδη ζαχαροπλαστικής και όχι φυσικά για ψωμί.

3. Tο δίκοκκο Spelt (Επιστημονική ονομασία Triticcum Spelta Aegilops, ή Spelta, ή Speltoides. Το διακριτικό ae από το aegilops, σύμφωνα με τους Γερμανούς προέρχεται από την Αίγα, κατσίκα, και όχι από το Αιγαίο). Το Spelt, είναι δημητριακό, απόλυτα κατάλληλο για την παρασκευή άρτου.

Και οι τρεις παραπάνω τύποι αρχαίων δημητριακών οι οποίοι καλλιεργούνται στην Ευρώπη (Einkonrn, Emmer, Spelt), διατηρούν τα αρχέγονα χαρακτηριστικά τους και δεν έχουν υποστεί καμία γενετική τροποποίηση στη διάρθρωση των χρωμοσωμάτων τους. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τους έχει κατατάξει/πιστοποιήσει ως Βιολογικά Προϊόντα και τους ενισχύει με τα προγράμματα επιδοτήσεών της.

Σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές και ιστορικές ενδείξεις και αναφορές, (χημική ανάλυση, περιγραφή, γενεαλογική καταγωγή κλπ) το Spelt, είναι η αρχαία Ζειά.

Από τις υποκατηγορίες του Spelt, (Ostro, Oberkulmer Rotkorn, Franckenkorn, και Baulander Spelz,) σύμφωνα επίσης με διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς, το Frankerkorn, είναι η γνησιότερη μορφή του Spelt, με ηλικία 12.000 ετών.

Τα θρεπτικά συστατικά της Ζέας:

  • Έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από το σιτάρι.
  • Περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο, από τα υπόλοιπα δημητριακά. Το συστατικό αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών που εμφανίζονται συνήθως μετά απο πολύωρη ποδηλασία. Είναι σημαντική οχι μόνο για τις ίνες και τα μέταλλα που περιέχει αλλά κυρίως για το μαγνήσιο που ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Αποκαλείται μαγνήτης της Ζωής.
  • Περιέχει βιταμίνες A, B, C και Ε,
  • Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, γι΄ αυτό είναι πιο εύπεπτη.
  • Ρυθμίζει καλύτερα την γλυκόζη στο αίμα, γι΄ αυτό είναι ιδανική για διαβητικούς
  • Βοηθάει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών (Ca, Mg κ.α.).
  • Καταστέλλει τις φλεγμονές που χρονίζουν στον οργανισμό και καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα.
  • Καταστέλλει τα ένζυμα του καρκινικού κυττάρου (εμποδίζει την ανάπτυξη και μετάσταση του καρκίνου).

Χημική ανάλυση αμινοξέων, βιταμινών, μετάλλων.

Συγκριτικά μπορείτε να έχετε υπόψη σας τα εξής δεδομένα, τα οποία προκύπτουν για το Spelt, στη χημική ανάλυση της από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Ανά 100 γραμμάρια αλεύρων Spelt/Ζειάς έχουμε λοιπόν τα εξής:

Αμινοξέα: Κυστίνη 0.35, Ισολευκίνη 0.48, Λευκίνη 0.94, Λυσίνη 0.36, Μεθειονίνη 0.20, Φαινυλαλανίνη 0.67, Θρεονίνη 0.41, Τρυπτοφάνη 0.18, Βαλίνη 0.60. Το ποσοστό του αμινοξέος λυσίνη (Lycin) που περιέχει είναι το συστατικό των πρωτεϊνών που αυξάνει την πεπτικότητα τους, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στην βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.
Βιταμίνες: Θειαμίνη = B1 516 pg, Ριβοφλαβίνη = B2 129 pg, B6 303 pg, Ε 2.4 mg.
Μέταλλα: CA 0.26, Mg 1.25, Κ 4.23, Total Ρ 4.23, Phytase Ρ 3.42, Phytase activity 515

Πηγή: Χρήστος Παπαγεωργίου


Back to the website
BACK TO WEBSITE
Current track

Title

Artist

Background